خانه فرهنگ و هنر سلده

معرفی کافه

سه‌شنبه، ۳۰ اردیبهشت ۱۴۰۴

از کافه سلده تا خانه سلده

1396 تا اکنون

کافه یا کافی شاپ ؟

مقایسه و تضاد کافی شاپ ها و کافه ها

به زبان ساده، مرز بین کافه و کافی شاپ در واقع خود قهوه است. به طور کلی در یک کافی شاپ، قهوه تمرکز اصلی است. روش‌های مختلف دم کردن، نوشیدنی‌های سنتی اسپرسو، و در بیشتر آن‌ها مجموعه‌ای از چای‌ها را خواهید یافت. به طور رسمی، کافه را می توان رستوران نیز نامید. در کافه‌ها، تمرکز اصلی بر روی غذا به جای قهوه است، اگرچه بیشتر کافه‌ها در منوی خود ترکیبات قهوه را ارائه می‌کنند. از طرف دیگر، از آنجایی که یک کافی شاپ بیشتر با قهوه سروکار دارد، ویژگی هایی - مانند تمرکز اصلی روی غذا - را ندارد که بتوان آن را رستوران نامید.

در تعریف ساده، کافه نوعی رستوران است که عمدتاً قهوه و تنقلات سرو می کند. کلمه کافه یک کلمه فرانسوی است که به معنای "قهوه" است. بنابراین، کافه مکانی است که می‌توانید در آن استراحت کنید و در حین خواندن یک مجله یا چت با مشتریان دیگر یا بحث با دوستان خود، قهوه بخورید. این یک مکان تعامل اجتماعی است و آنها بیشتر ویژگی های مشترکی با بارها و رستوران ها دارند.

هیچ قانونی برای این دو وجود ندارد. برخی از کافی‌شاپ‌ها معمولاً غذا تهیه می‌کنند و برخی از کافه‌ها فقط می‌توانند قهوه ارائه دهند، اگرچه به ندرت با چنین مواردی مواجه می‌شوید. همچنین برخی زنجیره های بزرگ وجود دارند که ممکن است نام ها را در نظر بگیرند و در عوض از نام های دیگری برای جلوگیری از فرضیاتی استفاده کنند که معمولاً توسط مشتریان در هنگام برخورد با چنین نام های توصیفی ایجاد می شود. این اغلب می تواند باعث سردرگمی مهمانان روزمره ای شود که از کافه ها و کافی شاپ ها بازدید می کنند.

ارتباط بین کافی شاپ و کافه

بزرگترین تفاوت بین یک کافه و یک کافی شاپ این است که چگونه آنها به هم متصل هستند و مردم چگونه این دو را تفسیر می کنند. علیرغم اینکه کافه یک کلمه فرانسوی است، بسیاری از صاحبان مشاغل ترجیح می دهند به دلایل مختلف کلمه کافه را به انگلیسی ترجمه نکنند، که مهم ترین آن این است که کلاسیک تر به نظر می رسد. کافی‌شاپ‌هایی را می‌بینید که نوشیدنی‌هایی با نام‌هایی مانند «کافه لاته» یا «کافه موکا» ارائه می‌دهند، که می‌تواند به معنای واقعی کلمه به قهوه شکلاتی ترجمه شود، اما همانطور که خواندید، به نوعی کلاسیک‌تر به نظر می‌رسد. همچنین قرار دادن کلمه کافه در مقابل عنوان نوشیدنی "رسمی تر" است. بسیاری از مردم بدون نیاز به داشتن کافه در مقابل آن، می دانند لاته چیست.

به همین دلیل، بسیاری از صاحبان مشاغل قهوه تمایل دارند از کلمه کافه استفاده کنند. برخی استدلال می کنند که این نام شیک و پیچیده به نظر می رسد که ممکن است نوعی تخیل را در ذهن مشتری ایجاد کند و تصویر خوبی از جایی که قرار است وارد شود یا کیفیت نوشیدنی که دریافت می کند به آنها بدهد.

خوبیش این است که کافه هیچ ربطی به اسم کافی شاپ نداره. یک کافی شاپ می تواند از نام کافه استفاده کند، اما یک کافه نمی تواند از نام کافی شاپ استفاده کند. زمانی که این اصطلاحات به جای یکدیگر استفاده می شوند، سردرگمی ایجاد می شود. عامل دیگری که ممکن است بین این دو تفاوت ایجاد کند، محیط است. یک کافه دار باید مقدار زیادی پول خرج کند تا محل خود را دلپذیر جلوه دهد و محیطی چشم نواز داشته باشد. این ممکن است در مورد یک کافی شاپ متوسط ​​با - البته - مغازه های مستقل به عنوان استثنا اعمال نشود.

کافه

اصطلاح کافه یک نام قرضی است و بسیاری از کشورها به طور متفاوتی از آن استفاده می کنند. آنچه در یک کافه آفریقایی سرو می شود با آنچه در کافه های آسیایی و اروپایی سرو می شود متفاوت است. اصولاً در اکثر کافه ها برای شما قهوه، غذا و سایر نوشیدنی ها سرو می شود. منوی آنها ساده است و تعادل فوق العاده ای بین نوشیدنی ها و غذاهایی که ارائه می دهند وجود دارد.

اکثر مردم با در نظر گرفتن ناهار به یک کافه می روند و باید فرصتی داشته باشند تا در کنار غذا چیزی شبیه به کاپوچینو یا ماکیاتو سنتی سفارش دهند. کافه ها قهوه و غذای باکیفیت با فضای خنک امیدوارکننده ارائه می دهند.

کافی شاپ

کافی شاپ به سادگی مکانی است که قهوه و برخی مواد غذایی را می فروشد. قهوه ای که در چنین مغازه هایی به فروش می رسد معمولاً قهوه قطره ای یا بدون کافئین است. برخی از این مغازه ها ممکن است دستگاه اسپرسوساز داشته باشند، اگرچه این امر ضروری نیست زیرا نوشیدنی های اسپرسو تمرکز اصلی آنها نیست.

3 نوع کافی شاپ در دنیای قهوه وجود دارد. آنها "امواج" نامیده می شوند. کافی شاپ موج اول، دوم و سوم وجود دارد. اصطلاح "موج" از تصور گزینه های قهوه به صورت امواج ناشی می شود.

اولین موجی که به شما برخورد می کند (برای اکثر مردم) یک قوری قهوه روی پیشخوان شما یا شاید یک نوشیدنی از پیش ساخته شده است که خریداری کرده اید و در یخچال خود نگه داشته اید.

موج دوم هنگامی که در راه کار هستید و از کنار آن مغازه‌های فرنچایز عبور می‌کنید، به شما برخورد می‌کند. آنها به خاطر قهوه ارزان و خدمات سریع شهرت دارند - جایی که می توانید به سمت آن رانندگی حرکت کنید و به روز خود ادامه دهید.

مغازه های موج سوم عموماً در شهرهای بزرگ یافت می شوند. شما هرگز در این مکان‌ها یک درایو را نخواهید دید. آنها به طور کلی دارای مالکیت مستقل و کافی شاپ های تخصصی هستند. نوشیدنی شما بیش از سرعت سرویس باکیفیت می شود، تقریبا همیشه لاته آرت وجود دارد و اغلب در این موسسات شاهد قیمت های بالاتری خواهید بود.

یکی از جنبه های مورد علاقه من در مغازه های موج سوم این است که همه چیز به طور سنتی ساخته می شود. اگر ماکیاتو سفارش دهید، همان نوشیدنی‌ای را دریافت می‌کنید که در فروشگاهی در ایتالیا می‌خورید، در مقابل نحوه درک ماکیاتو در دیگر کافی‌شاپ‌های آمریکایی.

کافی‌شاپ‌ها می‌توانند منوی ساده‌ای داشته باشند، و اکثر آن‌ها معمولاً فقط نوشیدنی‌های قهوه را با مقداری شیرینی عرضه می‌کنند. برخی از آنها فقط نوشیدنی های قهوه را بدون هیچ گونه جفت غذایی ارائه می دهند.

برای راه اندازی یک کافه موفق، باید کمپین هایی را از طریق ایمیل، شبکه های اجتماعی، ایجاد تبلیغات آنلاین و آفلاین انجام دهید. غذاهایی که ارائه می دهید و خدماتی که به مشتریان خود ارائه می دهید تعیین می کند که آیا آنها دوباره برمی گردند یا خیر. استخدام یک آشپز خوب به شما کمک می کند تا مشتریان خود را حفظ کنید.

هیچ کس دوست ندارد یک پرسنل خفه شده به او خدمت کند. کارکنان واقعا نقش مهمی در حفظ مشتریان در کافی شاپ یا کافه دارند.

نتیجه

وقتی از یک کافی شاپ صحبت می کنید، تاکید بر قهوه با کیفیتی است که بالقوه خوش طعم و شیرین است. برای کافه، به وعده های غذایی سبک و مقداری قهوه اشاره می کنید. با این حال، تاکید زیادی روی کیفیت قهوه وجود ندارد.

این دو کلمه می‌توانند شما را به طور جدی گمراه کنند که فکر کنید قرار است چیزی به شما خدمات داده شود، اما وقتی به داخل می‌رسید، متوجه می‌شوید که آنچه روی تابلوی راهنما می‌خوانید آن چیزی نیست که واقعاً می‌خواستید. هیچ تفاوت واضحی بین این دو وجود ندارد. آنچه واقعاً مهم است این است که آنها چه چیزی می فروشند و تأکید آنها بر قهوه است.

سوالات متداول

استارباکس کافه است یا کافی شاپ؟

به گفته مدیر تجارت اروپا در مقاله ای که 10 تا از بهترین قهوه خانه های زنجیره ای را رتبه بندی می کند، استارباکس در رتبه اول قرار دارد. از این رو، با اشاره به این مقاله، استارباکس یک کافی شاپ محسوب می شود نه یک کافه.

تاریخچه کافی شاپ ها چیست؟

کافی شاپ ها از خاورمیانه در دهه 1500 به عنوان مکانی مجلل برای نوشیدن قهوه آمدند (اسپنسر 2009).

آغاز تاریخچه کافه و کافه نشینی در ایران

اما تاریخچه کافه و کافه نشینی در ایران همانطور که می دانید با قهوه خانه ها شروع شد. قهوه خانه در ایران برای نخستین بار در دوره‌ صفویان و سلطنت شاه عباس اول در شهر اصفهان، پدید آمد. در این دوره با روی کار آمدن حکومت صفویه، دگرگونی ‌های بنیادینی در بسیاری از عرصه‌ های مذهبی، سیاسی، ادبی و… رخ داد که باید این برهه را در تاریخ ایران کم نظیر دانست.

تغییر شکل قهوه خانه های ایران

تاریخچه کافه و کافه نشینی در ایران در اینجا یک نقطه عطف دارد. یعنی زمانی که پس از دوره‌ صفوی و کم کم با اشغال غیرمستقیم ایران توسط غربی ها، قهوه خانه ها دچار تغییرات اساسی شد. غربی ها شکل و شمایل قهوه خانه های ایرانی را به غرب هدیه بردند و بعد به قهوه خانه های ایران شکل و شمایل جدید ترکی/ عربی دادند.

انگلیسی ها با وارد کردن چای، ایرانیان قهوه خور را چای خور کردند و کم کم قهوه خانه تبدیل شد به محلی که در آن با چای، قلیان، دیزی و غذاهای ساده از مشتریان پذیرایی می شد. می توان گفت از آن نقش اثرگذار فرهنگی و هنری دیگر اثر چندانی برجای نمانده بود. پس از این تهی شدگی با وقفه ای زمانی از حدود 1320 به بعد دوباره کافه و کافه نشینی با کارکردهای فرهنگی، هنری و اجتماعی رواج یافت. در این سال ‌ها تعداد کافه‌ ها بسیار محدود بود و عمدتا در شهرهای تهران و سپس تبریز و رشت بودند.

تاریخچه کافه و کافه نشینی در ایران در سال های انقلاب

در گونه‌ دموکراتیک ‌تر شامل مکان‌ هایی مثل لاله‌زار، گفتگو اغلب درباره‌ مسائل ادبی، سیاسی و فلسفی بوده است. تا سال ‌های پیش از انقلاب، کافه نشینی رابطه‌ مشخصی با هنرمند/ روشنفکر برقرار می ‌کرد که هنوز هم تصویرش کلیشه‌ غالب شده بر ذهن بسیاری از ماست. میزهای شلوغ از دورهمی ‌های فرهنگی-سیاسی که به چاشنی شعر و داستان و بحث درباره‌ فیلم، مجسمه‌سازی و موسیقی آراسته می ‌شود.

هنرمند در کافه در ذهن بسیاری از ما صادق هدایت، بهمن محصص، فروغ و… است. در ادبیات تولید شده در این زمینه نوشته ‌هایی که با شور و شوق به ارزیابی کافه‌ های تهران و جمع ‌های روشنفکری-هنری دهه‌ های 30 و 40 پرداخته ‌اند بسیارند؛ اما کمتر نوشته‌ ای در نگاشته های تاریخچه کافه و کافه نشینی در ایران به چیستی اتفاق‌ هایی می ‌پردازد که برای هنرمند معاصر در کافه ‌های شهر رخ می‌ دهد.

کافه های امروزی کافه هایی که تقریبا از اواخر دهه هفتاد شکل گرفتند و در دهه هشتاد تقریبا شکل اولیه آنها کامل شد. در آن زمان فضا و طراحی کافه ها رفته رفته شمایل مدرن تری گرفت و همه سعی داشتند باز هم از نمونه های اروپایی و غربی الگو بگیرند.

البته این امر دلیل مهمی داشت و آن هم سبک زندگی و سلیقه جوانان در آن دهه بود. جوانانی که می خواستند خودشان را با مد روز دنیا هماهنگ کنند. به شیوه های جهانی و البته غربی لباس بپوشند، حرف بزنند و رفتار کنند. حال در این میان کافه ها نیز باید خودشان را هماهنگ می کردند. چراکه مخاطبشان این قشر بود و چاره دیگری نداشتند.

اما نقطه عطف بعدی در تاریخچه کافه و کافه نشینی در ایران و به خصوص از حیث اقتصادی آن، از دهه 90 شروع می شود. زمانی که کافه ها رشد قارچ گونه پیدا کردند و به یکباره در همه شهرها زیاد شدند. یکی از دلایل این رشد زیاد اقتصاد کافه و به قول معروف سودی بود که برای صاحب کافه داشت. به عبارتی دیگر، تا قبل از این اتفاق، عمده کسانی که کافه تاسیس می کردند به این کار علاقه داشتند. اما بسیاری از کافه های دهه 90 به این سمت تنها برای سودآوری دایر شده اند.

به طوری که امروز بسیاری از کافه داران هیچ دانشی از این حوزه ندارند و البته بسیاری هم شکست می خورند. به عبارتی تاریخچه کافه و کافه نشینی در ایران از این سالها رنگ و بوی پول گرفت و برای همین دیگر از آن شور و شوق ادبی و فرهنگی در کافه ها خیلی خبری نیست.

به خصوص با آمدن کافه-رستوران های بزرگ و مجلل که تنها برای قشر طبقه بالای اقتصادی ساخته شده اند و عملا هیچ روح فرهنگی خاصی ندارند.

اما خب هنوز می توان کافه هایی را در گوشه کنارهای شهر پیدا کرد که بر سیاق گذشته رفتار می کنند و آن روح خاص را در خودشان دارند. کافه هایی که شاید باز هم هدایت ها، اخوان ثالث ها و فروغ هایی از نشستن پشت میز و صندلی آنها به شکوفایی برسد.

"مسلما مردم برای نوشیدن یک فنجان قهوه به کافی‌شاپ نمی‌روند. اگر چنین بود، می‌توانستند قهوه را در منزل خود با قیمت ارزان‌تر، در کمال آرامش، در حال گوش دادن به موسیقی دلخواه و در حال استراحت بر روی مبلمان راحتی یا در باغچه حیاط‌شان، کنار گل‌ها و زیر سایه درختان زیبا بنوشند. اما افراد کافه‌رو، ترجیح می‌دهند به کافی‌شاپ بروند؛ جایی که نوشیدن قهوه تنها بهانه‌ای است برای دست یافتن به تجربه‌هایی دیگر. آنها می‌دانند در قهوه‌خانه و کافی‌شاپ چیزی فراتر از قهوه، خوردنی و نوشیدنی وجود دارد: چیزی از جنس معنا، احساس، تجربه و فرهنگ. می‌توان تمام اینها را در عبارت ساده و کوتاه «فرهنگ کافی‌شاپ» خلاصه کرد."

از کتاب کافی شاپ و زندگی شهری اثر نعمت الله فاضلی

کافه سلده

کافه یا کافی شاپ در ایران طی دوره های مختلف با ترند شدن سبکهای مختلف شکل و شمایل تقریبا یکدستی به خود گرفت به گونه ای که فضاها از نظر طراحی و حتی منو بسیار شبیه هم شدند. در چند سال گذشته که اینترنت در دسترس عموم قرار گرفته و فضای مجازی جایگاهی خاص و زمان زیادی را در زندگی کاربران اشغال کرده است معمولا کافه ها چه از نظر اتمسفر و فضا و چه از نظر خدمات رسانی مشابه یکدیگر شده اند و کاربران خو د را از اجتماع دستچین میکنند.

هدف تولد سلده، فضایی خاص به دور از تکرار و بازگویی بود. کافه ای که فقط یک بار نیست، "بارها دلت هوایش را میکند."

پروسه مطالعاتی و تحقیقاتی سلده حدود یک سال زمان برد. از جمله مسائلی که نقش اساسی در پایه گذاری کافه سلده داشت در وهله اول مردم شهرستان نور، محل کافه و مهاجران و مسافران فصلی بودند که بررسی همه جانبه آنها الزامی و زمانبر بود.

طی این روند کانسپت و اصول مشخص شد، فضایی بر پایه صمیمیت و مسئولیت که سرچشمه ی آن خانواده است. بنابراین لوکیشن باید خانه باشد. طی جست وجوهای فراوان خانه ای قدیمی در بافت قدیمی مرکز شهر و نزدیک بازار انتخاب شد، خانه ای که مدفون شده زیر بوته های تمشک بود ولی نفس میکشید. با توجه به محل خانه نام سلده که نام قدیم شهر نور در موقعیت مذکور بود برای کافه برگزیده شد.

با توجه به این که مالک علاقه ای به فروش خانه نداشت اسفند ماه سال 1395، به مدت 5 سال به صورت اجاره ای در اختیار کافه سلده قرار گرفت. در قرارداد مدت زمان 2 ماه (فروردین و اردیبهشت ) نیز برای بازسازی خارج از اجاره در نظر گرفته شد، هرچند بازسازی تقریبا 6 ماه زمان برد و کافه سلده شهریور 1396 افتتاح شد.

با توجه به اهمیت دنیای مجازی و اینترنت که باعث شده شبکه ای اجتماعی از جمله اینستاگرام به صورت همه گیر درآید، در همان ابتدا صفحه رسمی کافه سلده با آدرس “@soldehcafe” هم شروع به کار کرد.

همزمان با بازسازی، پروسه پروانه کسب هم در حال انجام بود. با توجه به مکان و محل کافه مراتب کسب پروانه از طریق سازمان میراث فرهنگی پیش رفت. بدین منظور پروپزالی که دربرگیرنده اهداف و محتوای کافه با رعایت اصول و قواعدی که سازمان درج و تاکید کرده بود نگارش شد و در اختیار سازمان میراث فرهنگی قرار گرفت و طی چند مرحله بازدید از محل و روند پروژه، پروانه کسب صادر گردید و در سال 1398 نیز کافه سلده به عنوان برترین واحد نمونه پذیرایی از طرف سازمان میراث فرهنگی استان مازندران انتخاب شد.

تمیز کردن، رولوه، طراحی، تخریب، اجرای معماری و معماری داخلی و اجرای فضای سبز. درنهایت کافه سلده متولد شد که مشخصه آن سردر آجری که طی بازسازی اضافه شد و پنجره های چوبی قوس دار که 70 سال استوار روی دیوار خودنمایی میکردند. لوگو کافه وام گرفته از همین قوس پنجره هاست.

کافه فعالیت خود را با همکاری چهار نفر از اعضای یک خانواده آغاز کرد و با توجه به روابط اعضا، حس تعلق خاطر، صمیمیت، مسئولیت پذیری، وقت شناسی، نظم و ... اساس کار قرار گرفت به گونه ای که حتی میهمانان نیز به صورت مشهود آنرا درک کرده و از صمیم دل خود را با آن اجین کردند.

سلده قدیم، خانه ای 70 ساله در دل شهر نور، همان خانه مادربزرگ بود با ایوانی و حیاطی پر از عطر بهارنارنج و پرتقال. هر روز اتفاقی تازه. گاهی دورهمی های خانوادگی و همنشینی های دوستانه و جمع های کتابخوانی و شعرخوانی بر پا بود و گاهی جلسات کاری و کلاسهای درس و ورکشاپ. سلده نیز به پاس خوبیها جشن خیریه ای برای کودکان معلول با همکاری سازمان بهزیستی شهرستان نور ترتیب داد که با حمایت مردم شکوهمندانه برگزار شد.

اتفاقات زیادی که در این سالها افتاد روند کافه را تحت تاثیر قرار داد از جمله بیماری کرونا که باعث شد به صورت منقطع 6 ماه کافه تعطیل شود. دمنوش سلده در این زمان شکل گرفت، هفت دمنوش الهام گرفته از هفت دستگاه موسیقی ایران و تلفیق موسیقی و طبیعت که به سرعت جای خود را در خانه ها و کافه ها پیدا کرد و حتی میزبان ایونت رونمایی از آلبوم " گاه فراموشی" آقای همایون شجریان شد.

با توجه به فعالیتهایی که خارج از حیطه کاری کافه بود مثل دمنوش و هدف تولید محصولات بیشتر و متنوع، برند سلده به ثبت رسید.

5 سال با پشت سر گذاشتن تمام اتفاقات خوب و بد، تجارب مهمی در بر داشت. دوستان زیادی برای همکاری به کادر سلده اضافه شدند و بعد از مدتی با سلده خداحافظی کردند. معاشرتهایی که شکل گرفت و چالشهایی که با میهمانان وجود داشت باعث شد اهداف سلده بزرگتر و بیشتر شوند و با توجه به رسیدن اتمام قرارداد، سلده باید اسباب کشی میکرد.

خانه سلده

خانه سلده همان کافه سلده در اشل بزرگتر است.

با توجه به آنچه در مورد اهداف نهایی کافه سلده گفته شد به فضای بزرگتری برای تحقق اهداف نیاز بود و برای اینکه یافتن این فضا ممکن بود زمانبر باشد حین فعالیت کافه سلده جست و جو آغاز شد و خوشبختانه خانه جدید سلده با شرایط ایده آل خود را نشان داد، هرچند که این خانه هم همچون خانه قدیم نیاز به بازسازی اساسی داشت. خانه ای 50 ساله در زمینی به مساحت 2000 متر مربع که با فاصله کمی از سلده قدیم بنا شده بود.

مراتب بازسازی و عمرانی مثل سلده قدیم آغاز شد. تمیز کردن، رولوه، طراحی و تخریب، اما متاسفانه در این مرحله به دلیل هزینه های سرسام آور و بی ثباتی اقتصادی کشور، کار متوقف شد و مدتی برای سامان دادن و به سرانجام رساندن شرایط سختی به وجود آمد که باعث شد به کوچکتر کردن فضای کافه هم رضایت داده شود ولی خوشبختانه دوستانی به خانواده سلده ملحق شدند که باعث شد اجرا طبق برنامه ی اولیه و با سرعت بیشتر پیش رود. بنابراین اجرای معماری و معماری داخلی و اجرای فضای سبز نیز آغاز شد.

مهمترین مشخصه سلده در ابتدای ورود، سردر آجری بود که اینجا نیز اجرا شد و از قوس پنجره ها ی سلده قدیم به صورت تکمیل کننده ی سردر و ورودی ساختمان بهره گرفته شد.

در حین کار به دلیل اینکه خانه داخل بافت شهری بود سازمان میراث فرهنگی، پروانه کسب را تمدید نکرد و فعالیت کافه زیرنظر اتحادیه پزندگان شهرستان نور قرار گرفت. با تغییر کافه سلده به خانه سلده، ریدیزاین لوگو نیز صورت گرفت.

در معماری داخلی به دلیل وسعت، دست برای ایجاد فضاهای مختلف باز و به همان نسبت حساسیت کار بالا بود. ورودی اصلی علاوه بر دعوت کنندگی به کاربر این امکان را میدهد تا قبل از ورود به فضای بسته خود را در اتمسفر کافه قرار دهد. وجود کانسپت استور در ابتدای ورود نشان دهنده حمایت سلده از هنر و هنرمند است.

ساختمان متشکل از کتابخانه، صندوق، بار گرم، بار سرد، سالن نشیمن و آشپزخانه است. در بخش آشپزخانه سکشن ها مطابق کارایی تفکیک شده اند: ظرف شویخانه، آماده سازی، سالاد، غذای گرم و پیتزا به صورت مجزا فضای خود را دارند.

از دری که به ایوان باز میشود وارد فضای نشیمن ایوان و آلاچیق و باغ میشویم که در باغ باکس شیشه ای برای برگزاری مراسم مختلفی مثل ورکشاپ تعبیه شده که تا کنون شاهد دو جشن خیریه برای معلولین و دو کارگاه کودک بوده است. علاوه بر آن سکوهای مسقف که میتواند لذت نوشیدن یک فنجان قهوه را چند برابر کند.

بخشهای خدماتی دیگر مثل رمپ در ورودی اصلی و در ورودی باغ و سرویسهای بهداشتی با تفکیک جنسیت و همینطور سرویس جدا برای کودکان و معلولین باعث تمام اقشار جامعه بدون هیچ دغدغه ای از تمامی بخشهای کافه سلده نهایت استفاده و لذت را ببرند و خاطرات فراموش نشدنی رقم بخورد.

پوزیشن ها و مسئولیت های مختلف در کافه

یک کافه و رستوران برای ارائه خدمات مناسب به مشتری ها در پوزیشن ها مختلفی نیروی کار استخدام می کند.

کافه و رستوران ها برای موفقیت و ادامه روند فعالیت خود نیازمند کارمندان و کارگرانی است که همچون چرخ دنده‌های یک ساعت به طور منظم، دقیق و هماهنگ با یکدیگر فعالیت کنند.

هر یک از افرادی که در کافه و رستوران مشغول به فعالیت هستند عنوان کاری دارند و کاری که انجام می‌دهند به اندازه خودشان در روند آماده سازی منو و رضایت مشتری بسیار حائز اهمیت است.

متصدی و مالک کافه و رستوران

کسی که پروانه کسب ( جواز کسب ) به نام وی صادر شده است، اختیارات و مسئولیت های کلی کافه و رستوران را نیز بر عهده دارد.

در هر کافه و یا رستوران عناوین شغلی‌ای موجود است که وظیفه دارند بر کل آن مکان، چه بخش پیدا و چه بخش ناپیدا، نظارت داشته باشند.

فرد (یا افرادی) که به طور قانونی صاحب کسب و کار هستند.

یک کافه و رستوران می‌تواند چندین مالک داشته باشد، اعم از شریکانی که باهم آنجا را اداره می‌کنند و شرکایی که در کار اجرایی دخالت نمی‌کنند.

در اکثر مواقع مالک، مسئول حفظ چرخه مالی، روابط عمومی، تبلیغات، تهیه و تدوین استراتژی‌های بازاریابی است.

مالکان مسئول اصلی حل مشکلات بزرگ به وجود آمده هستند.

همچنین آنان وظیفه دارند روش‌های افزایش تعداد مشتریان جدید را توسعه داده و مشتریان فعلی را نیز حفظ کنند.

مدیر داخلی یا مدیر کافه رستوران

چشم و گوش یک کافه رستوران مدیر آن است.

این شخص معمولا امور مربوط به کسب و کار کافه رستوران را برای مالکان مدیریت می‌کند و به امور مالی، لیست حقوق‌ها، منابع انسانی، صورت وضعیت، فهرست موجودی و … می‌رسد و به آن‌ها سر و سامان می‌بخشد.

معمولا به هر رستورانی که بروید مدیر رستوران، بالاترین مرجع پاسخگویی به سوالات شما است که اکثرا هم در رستوران حضور دارد.

دستیار مدیر

دستیار، سرپرست و یا سوپروایزر مسئول استخدام و آموزش کارمندان، تدوین برنامه کاری و مسئول روند برنامه باز و بسته شدن رستوران است.

حسابدار

مخارج یک کافه مانند: هزینه مواد اولیه، دستمزدها و قبوض در مقابل دریافتی فاکتورها، به اصطلاح دخل و خرج یک کافه محسوب می شوند. اداره مالی مجموعه و همین دخل و خرج ها بر عهده حسابدار است. حسابدار موظف به ارائه گزارش های مالی به تیم مدیریت می باشد.

صندوق دار

صندوق دارها کسانی هستند که مسئولیت دریافت هزینه سفارش مشتریان را دارند. صندوق دارها باید آشنا به نرم افزارهای ثبت سفارش در کافه ها باشند چرا که امروزه مبلغ سفارشات در کافه های انگشت شماری به صورت دستی محاسبه و دریافت می شود.

مدیر رسانه های اجتماعی

این موقعیت شغلی وظیفه اصلی توسعه و گسترش کافه را بر عهده دارد. امروزه با افزایش کاربران شبکه های مجازی، دیجیتال مارکتینگ برای صاحبان کسب و کار ارزش بیشتری پیدا کرده است. مدیر رسانه های اجتماعی برای جذب مشتریان بیشتر از بین کاربران فضای مجازی فعالیت می کند. آشنایی با اینترنت و شبکه های اجتماعی مورد نظر از توانایی های این مدیران محسوب می شود. عکاسی از غذاها و نوشیدنی ها همچنین آپلود آن ها در فضای مجازی از وظایف اصلی مدیر رسانه های اجتماعی به حساب می آید.

بخش پیدای کافه رستوران

هدف اصلی کارمندان این بخش فراهم کردن محیطی درخور برای مشتریان به منظور رقم زدن تجربه‌ای عالی برای مشتریان و ایجاد حس تمایل در مشتریان برای رجوع دوباره به کافه رستوران است.

میزبان (Host)

میزبانان دقیقا کنار درب ورودی مشغول به کار هستند و به محض ورود مشتریان به داخل کافه رستوران و یا خروجشان به آنان خوشامد می‌گویند.

آنها همچنین مسئول رزرو، پاسخ گویی به تماس‌ها، تعیین میز مشتریان و ارائه منو به میهمانان نیز هستند.

سر پیشخدمت

سر پیشخدمت یا کاپیتان معمولا مدیریت نیروی‌های خدمتکار و مدیریت کلی خدمات را بر عهده دارد و یا مسئول چندین خدمتکار در بخشی از رستوران است.

ویتر، پیشخدمت (Waiter)

مسئول سفارش گیری از مشتریان، آشنایی به منو، پیشنهاد دادن غذا به مشتریان، تعامل با خدمه آشپزخانه، آماده‌کردن صورت حساب و دریافت وجه هستند.

فود رانرز، تحویل دهندگان (Food Runners)

این افراد غذا را از آشپزخانه به میز میهمانان انتقال می‌دهند.

متصدی بار – بارتندر

وظایف متصدی بار یا همان بارتندر مسئول تهیه تمامی ‌نوشیدنی‌هایی است که سفارش آن‌ها را یا از پیشخدمتان و یا به طور مستقیم از میهمانان گرفته‌اند و باید به تهیه انواع نوشیدنی‌های گازدار، بدون‌گاز و آبمیوه ها و موکتل های ترکیبی تخصص داشته باشند.

پشتیبان بار

دستیار متصدی بار، مسئول برآورد موجودی و کمک به متصدی در تهیه نوشیدنی‌ها را دارد.

بوسر، مسئول میز (Busser)

وظیفه ریختن آب در لیوان مشتریان، جمع آوری ظروف کثیف، آوردن نان و کره برای مشتریان و آماده سازی میز برای مشتریان جدید را دارند.

وظایف و مسئولیت‌ها در بخش ناپیدا

مسئولیت ها در بخش پنهان معمولا یک سلسله مراتب کاری سختگیرانه دارند که در آن هر شخص دارای یک وظیفه مشخص است که باید آن را انجام دهد و یک زنجیره از دستورات مشخص را دنبال کند.

سرآشپز (Chef)

ارشد‌ترین عضو در میان کارکنان آشپزخانه که تصمیم‌های اصلی را می‌گیرد، مانند: استخدام و اخراج ، نظارت بر خدمه آشپزخانه ،تهیه منوهای غذایی و پیشنهادی، سفارش مواد اولیه، تخمین هزینه‌ها و … .

کمک آشپز (Sous Chef)

دستورات را بطور مستقیم از سرآشپز می‌گیرد، ناظر بر روند آماده سازی غذا از ابتدا تا انتها است، تا بشقاب بطور بی نقص از آشپزخانه بیرون برود، اغلب در شیفت کاری مخالف (معکوس) سرآشپز کار می‌کند و نظارت بر روند آشپزی در غیاب سرآشپز را به عهده دارد.

آشپز خط (Line Cook)

آشپزانی که وظایف معینی داشته و بر بخشی متمرکز هستند که در آن تخصص دارند. آشپزان این بخش بر میزهای متفاوتی در مسیر آماده سازی غذا در آشپزخانه مشغول به کار هستند.

این مسیر به بخش های مختلفی بر اساس سبک غذا یا سبک طبخ تقسیم می شوند مانند آشپز سرخ کردنی‌ها، بخش سالاد، بخش نان و شیرینی، بخش گریل و غیره.

ارسال کننده غذا (Expeditor)

این نقش مربوط به آشپزی نمی‌شود، این شخص که مسئول سامان دهی به سفارش‌ها بر اساس یک جدول است تا تمام کسانی سر یک میز خاص نشسته‌اند همزمان غذا برایشان سرو شود.

آن ها باید بدانند ظاهر هر بشقاب قبل از سرو چگونه باید باشد.

ظرف شور (dishwasher)

مسئول شستوشوی تمام ظروف وتجهیزات ظرفشویی، تمیز کردن رومیزی‌ها و حفظ و نگهداری از ظروف و دیگر تجهیزات در آشپزخانه هستند.

روند استخدام پرسنل خانه سلده:

⦁ نحوه ی اطلاع رسانی برای جذب نیرو

⦁ شرایط استخدام

⦁ طریقه ی مصاحبه و ارزیابی

⦁ محدودیت سنی

⦁ رزومه

⦁ فرم استخدام

⦁ نوع قرارداد

⦁ شرایط مالی و حقوقی

⦁ جنسیت

⦁ ارجحیت

⦁ محدودیت و خط قرمزها

⦁ شرایط کاری

⦁ ساعات کاری

⦁ طریقه ی محاسبه حقوق

⦁ شرح وظایف